Het wegvallen van partneralimentatie is ook inkomensverlies

Als je jouw baan kwijtraakt is het duidelijk dat je met inkomensverlies te maken hebt en dat het financieel allemaal (tijdelijk) minder gaat. Ook de omgeving zal hier rekening mee houden en begrip hebben voor de situatie. Bij het verlies van partneralimentatie kan het inkomensverlies ook aanzienlijk zijn, als het bedrag bij beschikking flink wordt gewijzigd of op nihil wordt gesteld. Helaas is dit inkomensverlies onzichtbaar voor omstanders (geldt ook vaak voor de kinderen) en ook het vooroordeel ‘dan had je maar (meer) moeten werken’ komt niet zelden voorbij. De financiële problemen die ontstaan worden in dit geval vaak als eigen schuld gezien. Jij weet dat het niet zo is, maar hebt er wel mee te maken. Probeer er vooral met iemand over te praten. Je hoeft je niet te schamen en je kunt alle hulp gebruiken.

Orde op zaken stellen

Breng zo snel mogelijk jouw financiële situatie opnieuw in kaart. Daarbij is het van groot belang dat je direct een wijziging doorgeeft bij de Belastingdienst, zeker als je een voorlopige teruggave van de hypotheekrente ontvangt of bijvoorbeeld toeslagen krijgt. Het laatste wat je wilt is een enorme naheffing waardoor je in de schulden raakt. Informeer ook of je in aanmerking komt voor (hogere) toeslagen en eventuele kwijtschelding van gemeentelijke belasting. Op Berekenuwrecht van het Nibud kun je alvast een berekening maken.

De gevolgen voor het verlies van partneralimentatie zijn vooral groot bij scheidingen na een lang huwelijk waarbij partijen de tradtionele rolverdeling hadden. De ontvanger krijgt meestal een volwaardig inkomen en heeft vaak ook al de leeftijd van 50 gepasseerd. Behoort het nog tot de mogelijkheden, ga dan opzoek naar werk en solliciteer ook op minder geschikte functies. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Budgetbeheer

Zijn de nieuwe bedragen bekend, bereken dan wat je per maand te kort komt. Valt de schade mee, dan zal het je zelfs geruststellen. Bekijk eerst wat er nu netto binnenkomt. Zet vervolgens de vaste lasten onder elkaar, denk hierbij ook aan een post voor boodschappen. Waar kun je besparen? Op wijzeringeldzaken en de website van het Nibud vind je handige tips.

Kom je maandelijks aanzienlijk te kort, dan heeft dat grote gevolgen voor hoe je nu leeft en dat in de toekomst zal moeten doen. Probeer te allen tijde te voorkomen dat er enorme schulden ontstaan. Hoe naar de gevolgen ook zijn.

Ben je het overzicht echt volledig kwijt? Schakel dan de hulp in van bijvoorbeeld een budgetcoach. Deze coach zorgt voor overzicht en begeleidt je naar financiële zelfstandigheid. Bij Alimentatiecentrum Nederland kunnen we je hierbij adviseren. Contact

Handig

Stel gratis jouw alimentatie vraag via e-mail

Bereken direct gratis jouw alimentatie

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van alimentatie

Uw inschrijving is ontvangen.