Wat als jouw ex de kinderalimentatie vooral zelf gebruikt?

Wat is kinderalimentatie?

Kinderalimentatie is het bedrag dat de ene ouder na een scheiding aan de andere ouder betaalt als bijdrage in de kosten van de kinderen. Bij een scheiding ben je als ouder namelijk verplicht om naar draagkracht van je inkomen een bijdrage te leveren aan de kosten van de kinderen. Ook als je je kind niet hebt erkend of geen gezag hebt.

Meestal betaalt de ouder waar de kinderen het hoofdverblijf niet hebben kinderalimentatie aan de ouder waar de kinderen wel verblijven. Maar ook als je co-ouderschap hebt kan het zijn dat een van jullie kinderalimentatie moet betalen. Het antwoord op de vraag of kinderalimentatie betaald moet worden hangt namelijk af van jullie draagkracht, niet van de hoeveelheid tijd die de kinderen bij je zijn.

Hoe wordt kinderalimentatie berekend?

We berekenen de hoogte van de kinderalimentatie aan de hand van alimentatienormen (Tremanormen), die zijn opgesteld door rechters die zich bezighouden met het alimentatierecht. Je kunt in onderling overleg met je ex-partner ook afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie zonder dat je daarbij uitgaat van de alimentatienormen. Ook die afspraken zijn geldig. Wij adviseren om die afspraken dan wel vast te leggen in een ouderschapsplan of ze door een rechter te laten bekrachtigen.

Hoe weet ik zeker dat het geld voor de kinderen gebruikt wordt?

Helaas is het antwoord hierop dat je dit niet kunt weten en dat je jouw ex hierin zult moeten vertrouwen. Als je hier moeilijk over gaat doen of jouw ex over elke uitgave verantwoording af laat leggen, ontstaat er alleen maar ruzie. Zolang jouw kinderen goed verzorgd worden, moet je er vanuit gaan, dat het wel goed zit. Lopen ze voortdurend in kapotte kleren, op te kleine schoenen, missen ze schoolspullen of nog erger, dan is het wel belangrijk om aan de bel te trekken.

De kinderen en mijn ex leven in weelde, zelf heb ik bijna niets

Er zijn diverse redenen die in aanmerking komen voor een herberekening van de alimentatie. Zo kan het zijn dat jouw inkomen gewijzigd is, dat er een baby geboren is in jullie nieuwe gezin, maar ook dat jouw ex bijvoorbeeld trouwt met een nieuwe partner of als jullie de zorg anders gaan verdelen.

In al die gevallen kan het zijn dat jij elke cent moet omdraaien en dat jouw ex en de kinderen in overvloed leven, maar dat niet langer meer redelijk is. Is dit het geval? Neem dan contact met ons op, dan maken we een herberekening van de alimentatie en kijken we wat de mogelijkheden zijn.

Handig

Stel gratis jouw alimentatie vraag via e-mail

Bereken direct gratis jouw alimentatie

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van alimentatie

Uw inschrijving is ontvangen.